Η πρόθεση του ασθενούς να θεραπεύσει ή να βελτιώσει την κατάσταση της νόσου είναι άρρηκτα εξαρτώμενη από την προθυμία του να ενημερώνεται σχετικά με τη φύση της νόσου, καθώς και από την επιμονή και υπομονή, που επιδεικνύει ο ίδιος σε θέματα υγείας. Η γνώση των δικαιωμάτων του αποτελεί προϋπόθεση πρωταρχικής σημασίας για την πληροφόρησή του, αλλά και για την αποδοτικότητα της προσπάθειας που καταβάλλει.

  • Ενημέρωση – Πληροφόρηση

Δικαιούστε να ζητήσετε πληροφορίες για την ψωρίαση, τις θεραπείες της και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται. Έχετε το δικαίωμα για μια πλήρη εξήγηση των ανωτέρω, ώστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την ψωρίαση. Δικαιούστε να πληροφορήσετε όποιον επιθυμείτε για το γεγονός ότι πάσχετε από ψωρίαση και να το παρουσιάσετε με επιστημονικό τρόπο, εξηγώντας τους και λύνοντας τις απορίες τους. Εξασφαλίζοντας την ενημέρωση και την πληροφόρηση, αποκτάτε μία σφαιρική άποψη του θέματος, η οποία με τη σειρά της σας παρέχει τη δυνατότητα να μεταδώσετε τη γνώση σας με άνεση. Έχετε το δικαίωμα να θυμάστε την ωφέλιμη πλευρά της μεταδοτικότητας: να αξιοποιήσετε το γεγονός ότι η γνώση μεταδίδεται, σε αντίθεση με την ψωρίαση. Επίσης εμπλουτίζοντας την άποψή σας συζητώντας με ειδικούς, αλλά και άλλους ανθρώπους που πάσχουν από ψωρίαση, σχηματίζετε μία περισσότερο εμπεριστατωμένη θέση, όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγετε να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση.

  • Περίθαλψη

Η πληροφόρησή σας θα πρέπει να είναι άρτια, ώστε να σας επιτρέπει να σχηματίζετε πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της καταστάσεως και να λαμβάνετε ο ίδιος/-α αποφάσεις ή να μετέχετε στη λήψη αποφάσεων, αντιμετωπίζοντας την ψωρίαση με το δικό σας τρόπο και τους δικούς σας όρους. «Το συμφέρον του ασθενούς θα πρέπει να είναι ο κύριος παράγοντας επιλογής ανάμεσα σε διάφορες θεραπείες και φροντίδα.» (Ν. 2071 ΦΕΚ 123/92 T.A. – Άρθρο 47). Έχετε το δικαίωμα για τη λήψη της πιο αποτελεσματικής θεραπείας, η οποία θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Δικαιούστε μια συμπονετική και ειλικρινή αντιμετώπιση από τον ιατρό σας. Ακόμη, η δυνατότητα να αλλάξετε ιατρό ή φαρμακείο, να συγκρίνετε φαρμακευτικά προϊόντα και να δοκιμάσετε όλες τις θεραπείες που επιλέγετε, αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμά σας.

  • Ψυχολογία

Δικαιούστε να βλέπετε τον εαυτό σας ως ένα άτομο με μεγάλη αξία, το οποίο πάσχει από μία διαγνωσμένη ιατρική κατάσταση, που ονομάζεται ψωρίαση. Αυτό συνεπάγεται την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας να του αναγνωρίζετε όλα του τα χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ισοπεδωτικές τακτικές, που θα μεροληπτούσαν εις βάρος αξιέπαινων χαρακτηριστικών σας. Έχετε το δικαίωμα να είστε θυμωμένοι, καταθλιπτικοί ή αναστατωμένοι, εξαιτίας του ότι πάσχετε από ψωρίαση, καθώς επίσης και το δικαίωμα να αντιμετωπίζετε δυναμικά την κατάσταση, να ισορροπήσετε τα συναισθήματά σας, να εντάξετε τη φροντίδα του δέρματός σας στην καθημερινότητά σας και να ενδιαφέρεστε για την ψωρίαση. Επειδή όμως πρόκειται για μία χρόνια νόσο, και ως άνθρωποι είσαστε άλλοτε πιο ευάλωτοι και άλλοτε πιο σθεναροί, μη διστάσετε να ζητήσετε υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους σας, και φυσικά από εμάς, το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ.