Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών

«ΚΑΛΥΨΩ»

Το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση ΚΑΛΥΨΩ (www.kalipso.gr) ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση, την ψυχολογική υποστήριξη και την προάσπιση δικαιωμάτων των ανθρώπων, οι οποίοι σχετίζονται με την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα, είτε πάσχουν οι ίδιοι είτε κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο. Εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Χίου 29 (στάση Μετρό Μεταξουργείο). Το ΚΑΛΥΨΩ είναι πανελλαδικός φορέας ενταγμένος στα εθνικά μητρώα φορέων παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και εθελοντικών ΜΗ.ΚΥ.Ο., μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Η επωνυμία ΚΑΛΥΨΩ προέρχεται από το «ΚΑΛΗ ΨΩΡΙΑΣΗ», θέλοντας να δείξουμε ότι η ψωρίαση δεν είναι αιτία κοινωνικού αποκλεισμού και ότι οι ασθενείς έχουν δικαίωμα σε μια φυσιολογική ζωή. Η δράση του ΚΑΛΥΨΩ αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην κάλυψη των αναγκών τους με την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και υποστήριξης. Μέσα από τις δράσεις μας, τα μέλη έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις, ως άτομα που τα συνδέει μία κοινή νόσος. Επιπλέον η ενημέρωση πραγματοποιείται μέσω εκδηλώσεων, σεμιναρίων και παροχής έντυπου υλικού ώστε να ενημερωθούν για τη φύση της νόσου και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Αναλυτικότερα, η δράση του Καλυψώ βασίζεται στους 4 πιο κάτω άξονες:

  1. Ενημέρωση.

Σε συνεργασία με διάφορους φορείς (υγείας, φαρμακευτικούς, επιστημονικούς, ασθενών, αυτοδιοικητικούς, πολιτιστικούς κλπ.) υλοποιεί ημερίδες και ενημερωτικές δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου ειδικοί επιστήμονες, ενημερώνουν για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα αλλά και την συνεισφορά της ψυχολογικής αποστήριξης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Εκδίδει και διαμοιράζει ενημερωτικό υλικό και μέσα από τηλεοπτικά & ραδιοφωνικά μηνύματα, εκπομπές και δημοσιεύματα, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, επιδιώκει την ενημέρωση του κοινού για την ψωρίαση, το Καλυψώ και για την μη μεταδοτικότητα της νόσου. ΕΡΤ, Alpha, Σκάι, Αντέννα, Πρώτο Θέμα, Star Channel, Alpha 989, Παραπολιτικά, Βήμα FM, Κρήτη TV, Sunny Channel, Αθήνα 9.84, Ήπειρος TV, Action24, TV100 και πολλά άλλα περιφερειακά μέσα σε Ναύπλιο, Τρίπολη, Τρίκαλα, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης κ.α. έχουν υποστηρίξει το έργο μας.

Το Καλυψώ υλοποιεί, επίσης, ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, webinars, συνεντεύξεις τύπου για την έγκαιρη, έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση των ανθρώπων με ψωρίαση και του κοινού γενικότερα.

  1. Υποστήριξη Δικαιωμάτων και Κοινωνική Υποστήριξη.

Παρεμβάσεις & διεκδίκηση δικαιωμάτων εργασίας, ασφάλισης και κοινωνικών θεμάτων. Συνεργασία, σε συλλογικό επίπεδο, με άλλους φορείς ασθενών, αδιάλειπτη συμμετοχή στα ετήσια Πανελλήνια Συνέδρια Ασθενών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Μετά από συνεχείς προσπάθειες του Καλυψώ, δύο και πλέον ετών, επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2018 η μείωση της συμμετοχής των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα της ψωρίασης από το 25% στο 10%.

Επίσης, για να βγει ο ασθενής από την κοινωνική απομόνωση και να νικήσει το στίγμα της ψωρίασης, δημιουργήσαμε στο Καλυψώ, για πρώτη φορά, τη Λέσχη Φιλίας, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Φίλοι με ψωρίαση αλλά και οι σύντροφοί τους. Θέλουμε να μην μένει κανείς πια μόνος και απομονωμένος από φόβο ή ντροπή. Στόχος της Λέσχης Φιλίας είναι η κοινωνικοποίηση των ασθενών και η υλοποίηση διαφόρων δράσεων παρέας (περιηγήσεις και εξορμήσεις, παρακολούθηση παραστάσεων, ξεναγήσεις κ.α.).

  1. Ψυχολογική Υποστήριξη.

Στο ΚΑΛΥΨΩ παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα μέλη του Σωματείου. Η μορφή της ψυχολογικής υποστήριξης αφορά σε βραχύχρονη συμβουλευτική, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Οι συνεδρίες είναι εμπιστευτικές και πραγματοποιούνται από ειδικευμένους συνεργάτες. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν και να εξερευνήσουν διάφορες πτυχές της ζωής τους, που σχετίζονται με την ψωρίαση ή τις επιπτώσεις της.

Η ψυχολογική υποστήριξη, που με συνέπεια εφαρμόζει το Καλυψώ από ιδρύσεώς του, έχει στηρίξει αποτελεσματικά χιλιάδες ασθενών με ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα υλοποιείται κατά τις ακόλουθες μορφές:

  • Ατομικές συνεδρίες που γίνονται στο χώρο των γραφείων του Σωματείου.
  • Ομαδικές συνεδρίες (Ομάδες Ψυχικής και Σωματικής Έκφρασης), επίσης στο χώρο των γραφείων του Καλυψώ.
  • Ενδονοσοκομειακή ψυχολογική υποστήριξη που υλοποιείται σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Ανδρέας Συγγρός & Αττικόν, κατόπιν ραντεβού, στους χώρους των νοσοκομείων ή στα γραφεία του Καλυψώ.
  • Η τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης και υποστήριξης ασθενών οι οποίοι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ατόμων με κινητικές ή άλλου τύπου δυσκολίες πρόσβασης στα γραφεία μας.
  1. Εκπαίδευση και Δημιουργία.

Στο ΚΑΛΥΨΩ πιστεύουμε ακράδαντα πως η ενημέρωση και η εκπαίδευση των ανθρώπων με ψωρίαση είναι αποφασιστικός παράγοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Τα μέλη του Καλυψώ ενημερώνονται αλλά και εκπαιδεύονται με την υλοποίηση ή τη συμμετοχή σε τακτικές θεματικές συναντήσεις, βιωματικά εργαστήρια και  προγράμματα εκπαίδευσης. «Ήλιος, Δέρμα και Ψωρίαση», «ο Ρόλος της Διατροφής στη Ψωρίαση», «η Ψωρίαση και ο Σύντροφός μας», «η Επικοινωνία με τον Γιατρό μας», «η Δύναμη της Τέχνης», «Διαχείριση Άγχους & Φόβου», «Γυμναστική και Ευ Ζην», «η Ψυχολογία του Ανθρώπου με Ψωρίαση – πως Βιώνω την Ασθένειά μου», «Στρες: Φίλος ή εχθρός;», «Αναγνωρίζοντας τους φόβους μας», «Φαγούρα και ξύσιμο: μία αλυσίδα που πρέπει να σπάσει», «Η επίδραση της ψωρίασης στις διαπροσωπικές σχέσεις», «Ψωρίαση: γονείς και παιδιά» είναι μερικά από τα θέματα που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί και συζητηθεί. Τα μέλη, επίσης, ενημερώνονται και εκπαιδεύονται σε διάφορους τομείς με την συμμετοχή τους στα «Προγράμματα Εκπαίδευσης της Ακαδημίας Ασθενών» και  άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στον τομέα της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας λειτουργεί  Ομάδα Θεάτρου και Ομάδα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας & Χειροτεχνίας σκοπός της οποίας είναι η δημιουργική επικοινωνία των μελών και φίλων του Καλυψώ με παράλληλη αποφόρτιση από το άγχος της καθημερινότητας. Χρησιμοποιώντας, κατά περίπτωση, ως πρώτες ύλες, χαρτί, ξύλο, γυαλί, πέτρα καθώς και χρώματα, αποξηραμένα φύλλα, λουλούδια και φρούτα, κοχύλια κλπ. η ομάδα δημιουργεί διακοσμητικά κυρίως αντικείμενα µε διάφορες τεχνικές.