ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ο Δήμος Ναυπλιέων και το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», με την υποστήριξη της εταιρείας Leo Ελλάς, διοργάνωσαν Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί»

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014, ώρα 18:30 στην αίθουσα ΤΡΙΑΝΟΝ στο Ναύπλιο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Δήμου Ναυπλιέων κος Τάκης Μελισσηνός. Το κοινό καλωσόρισε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν. Δήμου Ναυπλιέων, κος Δημήτρης Μπακέας που ήταν και ο συντονιστής της Ημερίδας. Οι πολίτες του Ναυπλίου υποδέχτηκαν θερμά την εκδήλωση αυτή και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία αρκετών μελών του ΚΑΛΥΨΩ τα οποία ταξίδεψαν από διάφορα σημεία στο Ναύπλιο για να παραβρεθούν.

Η πρώτη ομιλήτρια, κα Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Β΄, Α΄ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» παρουσίασε ενδιαφέροντα ιστορικά και επιδημιολογικά στοιχεία για την Ψωρίαση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι προσβάλλει το 0.2%-4.8% του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για μία νόσο που αφορά εξίσου  άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Η κα Βαβούλη τόνισε ότι πρόκειται για ένα μη μεταδοτικό νόσημα για το οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες. Παρουσίασε την κλινική εικόνα και τις μορφές της νόσου, τη διάγνωση, την πορεία και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Επισήμανε την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση που επιφέρει η ψωρίαση, παρόλο που δεν είναι απειλητική για τη ζωή, η οποία ωστόσο οδηγεί στην αυτοαπομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για την ψωρίαση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ριζική θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν διάφορες μορφές αντιμετώπισης οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Στη συνέχεια η κα Πόπη Πρόφη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συνεργάτης του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ, αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις της ψωρίασης, στη σημασία της ευρύτερης αποδοχής της νόσου από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και από τον ίδιο τον ασθενή.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ, κος Κωνσταντίνος Λούμος, παρουσίασε τη δράση του Σωματείου, το οποίο μέσω της πληροφόρησης στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κοινωνική αποστιγματοποίηση της νόσου. Παράλληλα, καταβάλλει προσπάθειες για την ανακούφιση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με ψωρίαση, καθώς και την προαγωγή των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλήθος ερωτήσεων του ακροατηρίου προς τους ομιλητές, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον αλλά και την ανάγκη που υπάρχει στο κοινό για έγκυρη ενημέρωση σε τόσο σημαντικά θέματα υγείας.